10 tips met herbruikbare groentezakjes
Bij de groenteboer of supermarkt vind je ze tegenwoordig standaard: herbruikbare netjes om groente in te doen. Zo hoef je je sperzieboontjes niet in een plastic zakje te doen dat je binnen 4 uur weer bijna ongebruikt weggooit. De netjes zijn bedoeld om thuis te bewaren en de volgende keer weer te vullen in de winkel. Toen ik ze een paar jaar geleden zag, dacht ik: eindelijk!
Ik heb er veel, want ik gebruik ze ook zo veel mogelijk. En niet alleen voor groente en fruit; ik merk dat ze nuttig zijn voor veel meer dingen. Hier mijn top 10 tips met herbruikbare groentezakjes 🙂
- Was je je handen, lichaam of haar met vaste zeep (plasticvrije shampoobars), dan is een groentezakje ideaal om de zeep in op te hangen. Op een schoteltje wordt de zeep namelijk nat en week aan de onderkant. Je kunt de zeep zelfs door het zakje heen gebruiken, super!
- Groentezakjes zijn heel handig om kruiden in te wassen en daarna eventueel te drogen! Als je fijne kruidenblaadjes (vers uit je kruidentuin) wast in een vergiet, blijft een groot deel achter in de vergiet. Dat probleem heb je niet in zo’n zakje. En als je je overschot aan kruiden wilt drogen, laat je ze er gewoon in en hang je het netje op een luchtige droge plek.
- Gebruik een herbruikbaar groentezakje als filter. Ik heb een stukje van een groentezakje met een elastiekje over mijn ginger bug gespannen. Zo kan er wel lucht in de fles, maar geen stof of vliegjes in de fles. Bovendien giet ik mijn ginger bug door het zakje = filter in mijn flessen voor gemberbier. Zo handig en geen extra afwas.
- Was je groentes direct in je netje. Dan kun je de vergiet of zeef in de kast laten staan.
- Droog bijvoorbeeld rozebottelblaadjes of brandnetelblaadjes in een herbruikbaar groentezakje en na een week heb je heerlijke thee!
- Is de groentela in je koelkast een rommeltje? Laat de spullen dan in de groentezakjes zitten. Je kunt er gemakkelijk doorheen kijken om te zien wat erin zit.
- Gebruik een herbruikbaar groentezakje als kleine waszak. Als je beha’s en andere kledingstukken met haakjes of scherpe dingen in een groentezakje doet in de wasmachine, bescherm je je andere kleding! Of stop je sokken erin om ze bij elkaar te houden.
- Ga op zoek naar onverpakt groente en fruit, zodat je de groentenetjes nog vaker kunt gebruiken. Bij supermarkten zijn nog veel groenten verpakt in plastic. Omdat ze (gesneden) per ‘unit’ verkocht worden of bij komkommers bijvoorbeeld omdat ze dan langer houdbaar zijn. Bij de toko, Turkse winkel of groenteboer liggen groenten en fruit vaker onverpakt in het schap.
- Ken je dit: ben je in de winkel, kom je erachter dat je je herbruikbare groentezakjes thuis hebt laten liggen. Dat is mij al een paar keer overkomen. Wat ik tegenwoordig doe: een vaste boodschappentas gebruiken met op de bodem altijd een paar groentenetjes laten liggen.
- Gebruik je groentezakje ook om losse broodjes in te doen! Bij de kassa kijken ze daar echt niet raar van op.
Misschien vind je dit artikel ook interessant:
Kruiden drogen →