Kruiden drogen

Ik heb er eerlijk gezegd niks over gelezen, maar dit is hoe ik kruiden pluk en droog en het werkt goed. Uit mijn kruidenpotjes komt een sterke kruidenlucht, dus ik neem aan dat de kwaliteit dan ook nog prima is.

In de moestuin staan allerlei kruidenstruiken en -plantjes. Vandaag nam ik herbruikbare groentezakjes mee (die je in de supermarkt kunt kopen). En achteraf bleek dat voor ‘de workflow’ een slimme zet te zijn geweest.

Ik heb een rondje langs de planten gedaan en verse blaadjes verzameld. Volgens mij kun je dat het beste goed bijhouden elke week dan de kruiden weken lang ‘oud’ laten worden. Na het plukken groeien er weer nieuwe, verse takjes en blaadjes aan de planten. Eerst deed ik het met een schaar, maar met de vingers ging het uiteindelijk toch sneller. Alleen de bieslook heb ik in kleine stukjes geknipt.

Eenmaal thuis leek het me handiger om de kruiden in de zakjes te laten en daarin te wassen. Daarna kon ik ze namelijk meteen te drogen hangen aan een wasrekje.

Hoe lang de kruiden moeten drogen is afhankelijk van de luchtvochtigheid en van het soort blad. ’s nachts buiten drogen is geen goed plan, weet ik uit ervaring; dan is het koud en vochtig. Bieslook en koriander drogen heel snel, tijm juist heel langzaam. Dat lijkt me ook wel logisch, omdat je bij het water geven ook al merkt dat koriander heel snel slap wordt en dus zijn vocht snel laat verdampen door de blaadjes. Tijm houdt vocht juist goed vast, is ook vettig.

Tip

Veel gedroogde kruidenblaadjes kun je ook in theemelanges gebruiken. Bijvoorbeeld salie en brandnetel.

Of bekijk dit artikel:

Theemelange maken >>