Ginger bug of gemberstarter maken
vegan, vegetarisch, glutenvrij, zonder zuivel

Nodig:

gember
(riet)suiker

Wil je frisdrank maken naar eigen smaakt en met prik? Bijvoorbeeld met vers fruit en rietsuiker? Dan is ginger bug een wondermiddel. Het is een starter waarmee je je eigen favoriete drankje kunt maken.

De koolzuur ontstaat tijdens het fermenteren van de natuurlijke gisten die op gember zitten en worden gevoed door suiker.

Hoe maak je ginger bug?

Het lijkt simpel, maar je moet echt even opletten en geen stappen overslaan. Ik heb er wel een tijdje over gedaan om mijn ginger bug levend te houden, omdat ik vergat hoe het ook al weer moest.

  • Dag 1: rasp een eetlepel gember. Meng de gember met een eetlepel suiker en ongeveer een halve liter water in een glazen pot (plastic fles lukt ook). Sluit de pot niet af, maar bedek met een netje of doekje.
  • Dag 2: rasp weer een theelepel gember en voeg dit toe aan de pot met een theelepel suiker. Even roeren en weer luchtdoorlatend bedekken.
  • Dag 3: rasp weer een theelepel gember en voeg dit toe aan de pot met een theelepel suiker. Even roeren en weer luchtdoorlatend bedekken. Zie je al een paar bubbeltjes?
  • Dag 4: rasp weer een theelepel gember en voeg dit toe aan de pot met een theelepel suiker. Even roeren en weer luchtdoorlatend bedekken. Zie je al meer bubbeltjes? Ruik je nu behalve gember ook gistlucht? Hoe meer bubbels, hoe actiever de gist.
  • Dag 5: rasp weer een theelepel gember en voeg dit toe aan de pot met een theelepel suiker. Even roeren en weer luchtdoorlatend bedekken. Als het goed is bubbelt je ginger bug al lekker. Zo niet, dan herhaal je dit nog een keer op dag 6 en 7.

Je ginger bug is klaar voor gebruik. Recepten met ginger bug vind je hier.

Zo houd je je ginger bug levend

Als de gemberstarter wilt blijven gebruiken kun je om de dag een beetje suiker toevoegen, zodat het gist kan blijven eten en groeien. Als je een deel van je ginger bug gebruikt om een drankje te maken, vul je de pot daarna weer aan met water.

Tip!

Met ginger bug kun je ook bruisende appelsap maken.

Vind meer recepten met: