Sodabread met kefir
vegetarisch

Nodig:

kefir
tarwebloem
zout
ei

In de podcast ‘Kookgeluiden’ van culinair magazine ‘delicious’ hoorde ik Yvette van Boven een keer zeggen dat ze elke dag een sodabread voor het ontbijt maakte, in 30 minuten. Dat deed ze met karnemelk en baksoda. Je moet namelijk iets zuurs hebben om de baksoda te laten bruisen voor een luchtig brood. Toen dacht ik meteen: dat ga ik proberen met mijn kefir!

Mijn eerste probeersel zonder recept was meteen raak. Maar de vijf volgende baksels waren niet lekker ;-). Nu weet ik inmiddels hoe ik het brood smaakvol, luchtig en niet klef moet maken.

Voorbereiding

  • De oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.
  • Maak kefirdrank, zie recept of koop kefirdrank in de winkel.
  • Klop een ei door de kefirdrank (ik neem mijn hele opbrengst; ongeveer 250ml voor een brood die in een cakevorm past).
  • Voeg daarna een theelepel zout, een theelepel baksoda en (volkoren) bloem toe en roer. Voeg net zoveel bloem totdat je een brooddeeg hebt dat niet al te nat is (anders wordt het brood klef van binnen).
  • Daarna kun je het deeg voorzichtig tot een bal vormen. Kneden is niet zo handig, want dan gaat de lucht uit het deeg. Dit roeren en kneden moet niet te lang duren volgens mij, want als je te lang wacht doet de baksoda z’n werk niet meer is mijn ervaring.

Bakken

Doe het deeg in een cakevorm en bak het brood in 30 à 40 minuten in het midden van de oven.

Tip!

Wil je brood bij de borrel? Doe dan olijven, zongedroogde tomaten en Italiaanse kruiden door het deeg. Klaar in iets meer dan een half uur 🙂

Vind meer recepten met: