Zuurkool maken
vegan, vegetarisch, glutenvrij, zonder zuivel

Nodig:

witte kool
zout
eventueel mosterdzaad en kruiden

Voor de prijs hoef je niet zelf zuurkool te maken. Dit kun je voor weinig geld in de supermarkt kant-en-klaar kopen. Maar lekker dat het is als je het zelf met eigen kruiden maakt!!

Wat moet je doen?

  • Snijd witte kool in dunne reepjes en doe het in een grote bak of schaal. Houd een groot blad kool apart, om de zuurkool later af te dekken.
  • Voeg flink wat zout toe; ik denk wel tien eetlepels.
  • Meng en wrijf met schone handen het zout door de roolreepjes. Je mag best hard drukken, want het zout moet ervoor zorgen dat het water uit de kool wordt onttrokken. De kool moet uiteindelijk onder water komen te staan. Lukt het niet met zout alleen, dan kun je een beetje water toevoegen.
  • Doe de kool in een zuurkoolpot of weckpot en duw heel hard aan totdat de kool onder water staat.
  • Daar overheen leg je het apart gehouden koolblad. Dat voorkomt schimmelen een beetje. Ik zeg ‘een beetje’, want schimmel komt er meestal toch, tenminste bij mij wel. Maar dat geeft niet, zolang je die schimmel er regelmatig af blijft scheppen. Het schimmelen stopt op een gegeven moment vanzelf, echt waar.
  • Zorg dat er lucht bij kan, maar geen stof.
  • Ruik regelmatig of de zuurkool ok ruikt; zuur, niet vies. Proef regelmatig of je zuurkool al lekker smaakt en verwijder eventueel een schimmellaagje bovenop. Dit klinkt vies, maar vertrouw me, onder dat laagje ontstaat iets verrukkelijks.
  • Je kunt de zuurkool na een week of twee al eten, maar ook maanden later. Als de zuurkool zuur smaakt, zet. ik ‘m meestal in de koelkast en dan haal ik er af en toe een beetje uit voor salades of op een broodje. Ook heb ik de kool wel eens langer op kamertemperatuur bewaard en dan worden de koolstukjes nog zachter (gaarder) en intenser van smaak.

Extra smaak

Zelf vind ik het heel lekker om knoflook door de zuurkool heen te mengen met groene kruiden. Mosterdzaad kan natuurlijk ook.

Ik heb geprobeerd om zuurkool te maken met spitskool en savoiekool, maar dat mislukte. Het ging stinken en toen ben ik gestopt… Waarschijnlijk heb ik niet genoeg zout toegevoegd of niet snel genoeg de schimmel eraf gehaald. Kimchi maken gaat wel heel goed met andere koolsoorten. Over lekker gesproken… Kimchi man man man… hoe heerlijk is dat. (Recept volgt..)

Tip!

Zuurkool hoeft niet alleen in stamppot; het kan ook rauw door salades of op je brood.

Vind meer recepten met: