Rozenbottel-braam-ijsjes
vegan, vegetarisch, glutenvrij, zonder zuivel

Nodig:

rozenbottels
bramen
suiker

Intense fruitsmaak

Wow, wat een intense fruitsmaak zit er aan deze fruitmoes van rozenbottels en bramen. Ook de kleur is heftig: dieprood. Omdat ik niet alle moes in een keer op kon eten, heb ik een deel ingevroren als ijslolly’s.

Rozenbottels plukken

In juli en augustus zijn de rozenbottels rijp en kun je ze in het wild plukken. Pluk nooit te veel, alleen wat je gebruikt en pluk alleen de rijpe vruchten. De rijpe rozenbottels zijn diep rood en voelen al een beetje zacht aan. Ze laten gemakkelijk los van de kroon.

Bramen plukken

Bramen pluk je in dezelfde periode en daarom kwam ik op het idee om deze twee vruchten te combineren. Ik ontdekte dat vooral aan de waterkant de bramen lekker groot en sappig zijn. Met een sup of bootje kun je bij de beste exemplaren komen :-).

Fruit verwerken en kort koken

Was de rozenbottels in ruim water en haal de kroontjes eraf. Was de bramen ook voorzichtig en maar 1 keer, anders gaan ze meteen al kapot. Het fruit kook je kort, ongeveer 5 minuten, zodat het zacht wordt.

Daarna druk je het fruit door een zeef zodat alle pitten achterblijven. Helemaal handig is het als je een slowjuicer hebt (zie foto); dan is het werkje in 10 min gedaan. Wat je overhoudt is fruitmoes. Aan jou de keus of je er wel of geen suiker doorheen doet. Voor ijs is het wel gebruikelijk om het zoeter te maken dan als je het onbevroren eet.

Fruitlolly’s maken

Wat je niet direct opsnoept kun je gebruiken om ijslolly’s van te maken. Kan in elk klein plastic bakje, maar je hebt ook speciale houders om waterijsjes te maken.

Tip!

Vind meer recepten met: