Zomersalade met bloemen
vegan, glutenvrij, zonder zuivel

Nodig:

tomaten in diverse kleuren
komkommer
eetbare bloemen (op de foto zie je klaproos, madelief, wilde wortel en knoopkruid)
olijfolie
zout & peper
wijnazijn

Feestje op tafel

Met een salade die er zo vrolijk uitziet heb je meteen een feestje op tafel. En vooraf heb je ook een fijne wandeling gehad om de bloemen te zoeken.

Eetbare bloemen

Eetbare bloemen kun je trouwens ook kopen bij de groenteboer tegenwoordig, of je kweekt ze in eigen tuin van een zakje eetbare bloemenzaden. Ik zelf gebruik het boek ‘Wild Plukken’ om te controleren wat ik wel kan eten. Er zijn vast ook goede online lijsten te vinden.

In deze salade had ik klaproos, madelief, wilde wortel en knoopkruid (juli 2019). Bekende, veel voorkomende wilde eetbare bloemen zijn ook kamille, paardenbloem, rozenbottel (de roos), duizendblad en rode klaver.

Salade maken

Tomaten in rood, groen, geel, oranje (als je kunt vinden) snijd je in partjes, net als de komkomer. Door deze groenten meng je de olie, azijn, zout en peper.

De bloemen strooi je eroverheen als een topping. Daarna dus niet meer husselen, dat is zonde. Ik heb tere bloemblaadjes niet gewassen, want dan zouden ze helemaal verfroemelen. Je weet zelf waar je de bloemen hebt geplukt/ gekocht en of het nodig is om ze te wassen.

Tip!

Proef eerst mini hapjes van de bloemen om erachter te komen hoe ze smaken. Achteraf is het moeilijk weghalen uit de salade namelijk 😉

Vind meer recepten met: