Zelf mayonaise maken
vegetarisch, glutenvrij, zonder zuivel

Nodig:

1 ei voor een grote portie (voor een pot mayo neem je 3 eieren)
zonnebloemolie
mosterd (1 theelepel bij sterke mosterd, 1 eetlepel bij milde mosterd)
azijn (of citroen voor ander smaakje), 1 eetlepel
peper en zout

Optioneel:
grove mosterd voor mayo met pitjes
dragon voor dragonmayo

Ook nodig:
staafmixer
hoge beker/kan waar de staafmixer in past

Niet dat mayonaise nou zo duur is, maar toch altijd leuk om zelf te maken. Al was het maar omdat je dan 3 sterren bio/scharreleieren kunt nemen en geen extra middelen voor kleur of houdbaarheid hoeft toe te voegen. Er zijn heel veel blogjes en video’s over mayonaise maken dus ik dacht: dat kan Anithe ook maken. Eerlijk gezegd viel het in eerste instantie tegen…

Mijn mayo bleef zo dun, dus ik dacht dat die ‘in de schift’ was geraakt (whatever that may be). Wat ik in andere beschrijvingen niet vond is dat het dikker worden van de substantie pas gebeurt na een bepaalde hoeveelheid olie. Daar kwam ik pas achter toen ik een filmpje helemaal had afgekeken, haha.

Mengen in een hoge beker:

In de meeste recepten staat dat je eigeel van eiwit moet splitsen en alleen het eigeel moet gebruiken. Miljoeska doet dat niet en dat werkt ook (heb ik getest, klopt). Dus, kies of je alleen eigeel of het hele ei wilt gebruiken. Doe het in een hoge beker. Voeg toe: mosterd, azijn, beetje peper en zout. Meng kort met de staafmixer.

Langzaam olie toevoegen en mixen:

Doe eerst een druppel olie erbij, mixen. Dan weer een paar druppels, mixen. Dan weer een scheut olie, mixen. Voeg steeds olie toe, net zolang totdat het mengsel wit en stijf begint te worden. Dan pas gaat het op mayonaise lijken.

Proeven:

Proef je mayo en voeg toe wat er nog nodig is. Ik had zin in dragonmayo… yummie. Dat is zo lekker op een boterham met komkommer.

Bewaren:

Doe de mayonaise in een schone pot en bewaar hem in de koelkast. Er zit rauw ei in, dus hij is niet zo lang houdbaar als mayo uit de winkel, maar zeker een week.

Tip!

Verdun je mayo met extra mosterd en azijn. Dan heb je een prima dressing voor je salade.

Vind meer recepten met: