Wat doe je met weegbree?
vegan

Nodig:

weegbree

In onze nieuwe tuin probeer ik zoveel mogelijk verschillende plantjes op te laten komen. De wind en de vogels doen het meeste werk. Soms strooi ik wat opgeraapt zaad uit de buurt. Dit jaar kwam er ineens veel smalle weegbree op. Het schijnt goed te zijn voor de luchtwegen en aangezien ik al anderhalf jaar met een kriebel in mijn keel rondloop, wilde ik het uitproberen. Ik wist niet eens dat het eetbaar was en nu blijkt het zelfs heel smakelijk te zijn!

Plukken

Weegbree groeit het hele jaar en kun je ook het hele jaar plukken, wat een uitvinding! Je vindt (grote en smalle) weegbree op heel veel plekken; in het gras, tussen stoeptegels, langs de weg…  Als je de plant niet zo goed kent en niet zeker weet of je de goede hebt, check ‘m dan met een planten-determineer-app of plantengids.

Het is nu zomer, er komen snel nieuwe blaadjes achter elkaar. Op de foto zie je de wat grotere, oudere blaadjes. Prima voor een theetje, maar om te roerbakken iets minder geschikt. De oudere bladeren zijn wat bitter en blijven taai; ze garen moeilijker.

Bereiden

Als thee

Ik doe regelmatig wat verse blaadjes in een kop heet water voor thee. Je krijgt dan een subtiele smaak, die ik nergens anders mee kan vergelijken. Geen zorgen, het lijkt niet op spinaziesoep ;-). De blaadjes eet ik naderhand ook op, en die smaken wel een beetje naar spinazie met extra smaak en meer bite.

Roerbakken met knoflook

Olie, verse knoflook, zout en dan lange blaadjes weegbree bakken in een koekenpan… What a treat!

In schotels, sauzen en soepen

Omdat ik (voor vier personen in huis) niet gauw genoeg weegbree hebt, combineer ik het steeds met andere groenten. Vooral de jonge blaadjes hebben zo’n milde, ‘groene’ smaak, dat het overal bij past. In stamppot, rijstschotel, door de lasagne, in de pastasaus, in een omelet en in soepen.

Tip!

Ook de bloemen en de wortel van de weegbree zijn eetbaar.

Vind meer recepten met: