Als kind las ik een keer in een knutselboek dat je van een dikke peen een minituintje kon maken. Dan moest je drie kwart van de peen afsnijden om op te eten. De rest, aan de kant van de bladeren, moest je uithollen zodat er een klein bakje ontstond om water in te doen. Dat dingetje kon je dan ophangen aan drie touwtjes. Wat was nou het leuke daaraan? Dat de blaadjes verder omhoog gingen groeien.
Veel later dacht ik daar weer aan toen ik zag dat mijn afgesneden prei een paar centimeter was verder gegroeid. In de koelkast nog wel! Daarna heb ik het kontje van de prei ergens in een bloempot gezet om te kijken of deze nog verder zou groeien. En jawel hoor. Een week later kon je gewoon weer verder eten van het preitje.
Sindsdien heb ik af en toe geëxperimenteerd met groenten een tweede leven te geven :-).
Welke groenten zijn geschikt om door te laten groeien?
- bosui / lente-ui
- aardappel
- ui
- paksoi
- prei
- venkel
- gember
Wat kun je doen?
- Stengels afsnijden tot een paar centimeter boven de wortels en met de wortels in een pot water zetten. Na een week of langer kun je weer oogsten.
- Als de wortels flink lang zijn geworden kun je de plant ook overzetten naar volle grond.
- Je kunt de afgesneden groente ook direct in de potgrond zetten. Houd de grond wel lekker nat zodat de wortels kans krijgen om vol te zuigen en te groeien.
- Zet de groenten wel op een lichte plek; zon is nodig om te groeien.
- Uien en aardappels die al een tijdje in de mand liggen gaan vanzelf wortel schieten. Die kun je gewoon in de grond stoppen. Ze vermeerderen zichzelf, geweldig toch.