Kefir drank maken
vegetarisch, glutenvrij

Nodig:

kefirplantje
melk

In de supermarkten zie je steeds vaker kefir in het zuivelschap staan. Zelfs van eigen merken. (Al lees ik dat dat niet persé ‘echte’ kefir is.) Toch heeft het lang geduurd voordat kefir bekender werd. Ik dronk het als kind al in de jaren ’80! Waarschijnlijk was dat toen best ‘vreemd’?

Wat is kefir?

Kefirdrank vind ik het meest lijken op karnemelk. Het ontstaat door kefirplantje / kefir korrels te voeden met melk. Kefirplantje ziet eruit als bloemkool. Ik ben geen bioloog dus kan niet beweren wat het precies is. Ik lees op verschillende plekken dat kefir bestaat uit schimmels, melkzuurbacterie-culturen, gisten, micro-organismen. Kefir + melk zorgt voor fermentatie van de melk. In ieder geval weet ik dat de melk inderdaad verandert in dikkere yoghurtachtige friszure drank en dat het lekker is.

Hoe maak je kefir?

Als je via via aan een kefirplantje bent gekomen, kun je aan de slag. Er zijn ook adresjes online waar je het plantje kunt bestellen.

Het kefir plantje zet je onder de melk (welke melk maakt niet uit, maar het moet wel dierlijke melk zijn).

Na een dag kun je de kefir in een plastic zeef doen en wat je opvangt is heerlijke kefir zuiveldrank!

Hoe simpel is dat!

Tip!

Ik bewaar kefir vaak in de koelkast, zodat het proces langzamer gaat. Dan hoef ik niet persé elke dag kefir te drinken, maar om de dag of om de twee dagen. Hoe langer je wacht, hoe zuurder de drank wordt. Maar ik zou het verversen niet langer uitstellen dan drie / vier dagen.

Vind meer recepten met: