Sojamelk maken
vegan
Nodig:
sojabonen (half pakje, 250 gram)
water
Sojamelk is tegenwoordig heel goed en betaalbaar verkrijgbaar in alle supermarkten. Met of zonder suiker en bonen uit Europa of Canada (Alpro), keuze genoeg. En toch vond ik het leuk om een keer zelf sojamelk te maken. Ik was benieuwd naar de smaak.
En? Pure, verse sojamelk smaakt.. meer naar planten, klein beetje bitter, romig.
- Week de gedroogde sojabonen een nacht in ruim water. Ruimer dan je denkt, want de bonen worden 2 a 3 keer zo groot.
- Vul de blender voor een derde met de geweekte bonen en voeg water toe totdat de bonen bijna onder water staan. Maal ze goed. Je merkt vanzelf wanneer er water bij moet, want dan willen de bovenste bonen niet naar beneden zakken in de blender. Uiteindelijk komt het eruit te zien als een bananen milkshake. Dit kun je herhalen totdat je bonen op zijn.
- Doe de ‘sojamilkshake’ in een grote hoge pan en breng het aan de kook. Blijf erbij, want het gaat ontzettend schuimen! Laat een minuutje doorkoken en haal de pan dan van het fornuis.
- Hang een zeef of vergiet in een pan en leg daarover de kaasdoek (of glazendroogdoek).
- Giet de sojamilkshake op de kaasdoek, dus in de vergiet, om de pulp te scheiden van de sojamelk. In de pan druppelt nu gezeefde sojamelk. Knijp de kaasdoek goed uit, want daar komt nog best veel sap uit.
- Zet de pan sojamelk weer op het fornuis en laat 5 minuten koken.
- Proef en verdun desgewenst met water.
- Je kunt er ook suiker, kaneel of kardemom, cacao, snufje zout… doorheen roeren. Dat laat ik aan jou over.
- Giet de melk in flessen en klaar is kees.
Tip!
Sojamelk wordt heerlijk luchtig in de melkopschuimer. Een toefje schuim op gebonden tomatensoep ziet er prachtig uit!