Kiemgroenten
vegan, vegetarisch, glutenvrij, zonder zuivel

Nodig:

bijvoorbeeld tuinkers, mungbonen (taugé), maar ook hele linzen, gedroogde bonen, hele boekweit en quinoa

Kiemgroenten eten de meeste mensen denk ik vanwege de hoge concentratie voedingsstoffen. In zo’n zaadje zit namelijk de kern van de plant die eruit gaat groeien. Ik vind het bovendien leuk om zaden te zien ontkiemen en er salades mee op te vrolijken.

Je kunt de zaden nat houden op een keukenpapiertje in een bakje of een kiempotje gebruiken. Op de foto zie je een kiempotje. Dat is een glazen potje met een schroefdeksel met daarin een gaasje. Daar kun je gemakkelijk water in gieten en ook weer het overtollige water afgieten.

De zaadjes nat houden. Na enkele dagen heb je al flinke kiemwortjeltjes die je kunt eten. Laat je ze doorgroeien, dan komen er op een gegeven moment ook steeltjes uit met blaadjes. Dan wordt het plantje te bitter om zo op te eten. Je kunt de plantjes wel in een pot zetten en verder laten groeien voor de fun.

Tip!

Zaden hoef je echt niet altijd duur te kopen bij een tuinierder o.i.d. Gedroogde bonen en linzen van de supermarkt ontkiemen ook prima!

Vind meer recepten met: