Is het niet leuk om je zaden in een glazen potje te zien ontkiemen? Onder de grond blijft het een raadsel wat er gaande is. Ik gebruik er mijn kiempotje voor.
Op de foto zie je een kiempotje. Dat is een glazen potje met een schroefdeksel met daarin een gaasje. Daar kun je gemakkelijk water in gieten en ook weer het overtollige water afgieten. Lijkt me ook heel simpel te maken van een jampotje met een paar gaatjes in het deksel. Je kunt de zaden ook nat houden op een keukenpapiertje in een bakje.
De zaadjes dus nat houden en volgens mij is het beter om ze in het donker te bewaren, bijvoorbeeld in een keukenkastje. Na enkele dagen heb je al flinke kiemwortjeltjes die je kunt eten. Laat je ze doorgroeien, dan komen er op een gegeven moment ook steeltjes uit met blaadjes. Dan wordt het plantje te bitter om zo op te eten. Je kunt de plantjes daarna in een potje zetten met wat potgrond en later buiten in de volle grond.
Ik heb dit gedaan met capucijners, mungbonen en linzen uit de supermarkt!
Tip
Alle gedroogde bonen en linzen hoef je niet duur te kopen bij de zadenhandel, maar haal je gewoon in de supermarkt.
Of bekijk dit artikel: