Dolma’s uit eigen tuin (gevulde wijnbladeren)
vegan, vegetarisch, glutenvrij, zonder zuivel

Nodig:

druivenbladeren
rijst
kruiden naar wens
knoflook
pijnboompitten of geschaafde amandelen
olijfolie
citroensap

Ieder jaar eet ik wel de druiven uit onze tuin, maar vergeet ik dat de bladeren ook eetbaar zijn. Gemiste kans! Deze zomer dacht ik eraan om dolma’s te maken. Eenvoudig en zo feestelijk bij de borrel :-).

Nu ik deze blog schrijf, lees ik in verschillende bestaande recepten dat het koken best ingewikkeld gaat met lagen wijnbladeren en schoteltjes erop. Ik wist dat niet en heb helemaal geen problemen gehad met het maken van de dolma’s, dus hier mijn eenvoudige variant:

  • Pluk en was de druivenbladeren (of wijnbladeren?).
  • Kook de bladeren in water met een beetje zout, ongeveer 10 minuten.
  • Maak ondertussen een mengsel van rijst, tuinkruiden, geperste knoflook, zout, peper, pijnboompitten of geschaafde amandelen, olijfolie.
  • Laat de kortgekookte bladeren uitlekken in een vergiet.
  • Leg een blad met de nerf naar boven. Schep er een flinke lepel rijstmengsel op in het midden. Vouw de linker- en rechterkant van het blad over de rijst en rol vervolgens van onder naar boven.
  • Leg de gevouwen dolma’s met de naad op de bodem van de pan.
  • Bedek de dolma’s met water en laat een half uur zachtjes koken.
  • O man, na afloop besprenkelen met nog wat olijfolie en citroensap en dan kan je geluk niet op.

Tip!

Voeg gerust extra groente toe aan het rijstmengsel als je dolma's (of eigenlijk dolmades) meer als hoofdgerecht wilt eten.

Vind meer recepten met: