Nodig:
brandnetels
aardappels
uitje
knoflook
olijfolie
bouillon(blokje)
witte peper
Dit recept heb ik afgekeken uit het boek Wildplukken van Leoniek Bontje en Yvet Noordermeer. Dit boek gebruik ik vaak als ik buiten op zoek ga naar eetbare bloemen en planten. Als extra controle (ik ben wel voorzichtig 😉 ) gebruik ik een determineer-app op mijn telefoon. Daarmee kan ik foto’s vergelijken met de plantjes die ik vind.
Brandnetelsoep maken
Brandnetels in ruim water zetten.
Uitje pellen en klein snijden.
Fruiten in olijfolie.
Knoflook pellen en fijnsnijden.
Meefruiten.
Aardappels schillen en ook in kleine blokjes snijden.
Ook meefruiten.
Brandnetels laten uitlekken en ook meefruiten.
Warm water met bouillon toevoegen en kort doorkoken (de aardappels moeten gaar zijn).
Als laatste met een staafmixer mixen en klaar is de soep.
Let op: Als je geen aardappel toevoegt, kan het zijn dat je korreltjes proeft, ook na het mixen. Als je daar niet van houdt, kun je de soep zeven. Dat drinkt toch net even wat prettiger.
De laatste keer dat ik brandnetelsoep maakte, heb ik ook hondsraf en braamblad meegekookt om te proberen. Ik proefde geen verschil, maar zo heb ik toch weer nieuwe groenten gegeten!
Tip!
Pluk alleen de verse toppen of de bovenste blaadjes van de brandnetel, zodat de plant gewoon weer verder kan groeien. De volgende keer kun je ook hondsraf of braamblad meekoken.
Vind meer recepten met: