Nodig:
prei
citroen
olijfolie
dille
pijnboompitten
zoutvlokken
Nadat ik een poos aan het experimenteren was geweest met touw maken van allerlei plantdelen (bladeren van riet, lang gras, dunne takjes en stengels) vroeg ik me af of je ook touw kunt maken van prei. Prei heeft namelijk ook een langwerpige vezelstructuur. En ja, dat lukte heel goed. Touw van prei, in combinatie met de bereidingswijze die ik in Frankrijk heb geleerd, leverde dit recept op.
Leuk voor als je een keer indruk wilt maken bij een dinertje. Niet omdat je je portemonnaie hebt getrokken, maar omdat je iets gaafs hebt gemaakt van deze goedkope groente. Bovendien zul je er achter komen dat prei net zo lekker is als asperges en dus ook de hoofdrol mogen krijgen op je bord.
- Snijd de prij in de lengte door. En dan nog een keer, zodat je vier langwerpige kwarten krijgt. Het kontje mag eraf.
- Was de prei onder de koude kraan.
- Blancheer de prei in een klein laagje gezouten kokend water totdat de prei slap is.
- Maak touw van de prei-slierten, zo dik als je mooi vindt. Wil je weten hoe je touw draait? Kijk dan in dit artikel.
- Leg het prei-touw netjes neer in een (vuurvaste) schaal of lage pan en kook de prei beetgaar. Als de schaal niet op het fornuis kan, kun je deze in de oven garen met een deksel op de schaal.
- Rasp ondertussen de citroen.
- Toast de pijnboompitten in een droge koekenpan.
- Giet eventueel vocht af van de prei.
- Sprenkel olijfolie, citroenrasp, dille, pijnboompitten, zoutvlokken en als laatste citroensap over de prei.
- Serveer lauwwarm.
Tip!
Wil je geen touw maken, dan kun je de witte delen van de prei ook op deze manier bereiden in lange stukken. Alsof het asperges zijn!