Mosterd maken
vegan

Nodig:

mosterdzaad
azijn naar keuze
zout
kruiden naar keuze

Mosterd maken is misschien niet echt nodig.. je kunt het overal kopen en er zitten in die potjes niet eens extra conserveringsmiddelen. Maar ‘Anithe Maakt’ nu eenmaal graag.

Kale mosterd bestaat eigenlijk alleen uit mosterdzaad en azijn. Je kunt hem verder opsmaken met zout en kruiden.

In mijn moestuin heb ik ook mosterplantjes van mosterdzaad gekweekt. In Juni kwamen er mooie gele bloemen, waar de bijen op af kwamen. Vrolijke boel.

Hoe maak je mosterd?

Maak het mosterdzaad fijn in een vijzel. Zo fijn of zo grof als je wilt.
Giet de mosterd direct in het potje waarin je de mosterd wilt bewaren.
Voeg een beetje zout en azijn toe. Ik heb voor appelazijn gekozen, omdat ik dat goed vind combineren met de dille die ik er ook bij heb gedaan.
Roer en kijk of er nog meer azijn bij moet.
Na een tijdje dikt de mosterd in en kan er nog meer vocht bij. Proef om erachter te komen of er water bij moet of nog meer azijn.
Als je de mosterd direct eet, is hij nog niet zo scherp. Een paar dagen later wel, oefff! Lekker pittig hoor.

Ik vermeld nooit hoeveelheden, omdat ik op smaak en gevoel kook. Heb je wel behoefte aan hoeveelheden, kijk dan eens hier.

Tip!

Maak een lekkere vinaigre met olijfolie, wijnazijn en zelfgemaakte mosterd voor over de sla!

Vind meer recepten met: