Nodig:
rozenbottelbloesem
water
rietsuiker
Rozengeur en …
Als je een bijzonder drankje wilt proeven, moet je dit eens proberen. Je ruikt rozen en je proeft zoetigheid.
Pluk de bloemblaadjes van de rozenbottel in mei / juni als ze los aan de bloem zitten. Je hebt niet meer dan een boterhamzakje vol nodig voor een fles siroop.
Was de bloemblaadjes in ruim water. Er kunnen nog beestjes in zitten.
Kook de blaadjes kort in een steelpan en laat een nachtje trekken.
Zeef het rozenwater de volgende dag en breng weer aan de kook.
Voeg ongeveer een kwart rietsuiker toe en wacht totdat de suiker is opgelost.
Laat afkoelen en bewaar de siroop in een afsluitbare fles.
Het goedje kan bederven… uiteraard, dus bewaar het in de koelkast en drink het binnen een week op.
Het is geen dikke siroop, maar wel te zoet om zo te drinken. Doe er net zoveel water en ijsblokjes bij totdat je het zoet genoeg vindt.
Tip!
Probeer ook eens met bruisend water. Dan heb je rozenprik!
Vind meer recepten met: