Gestoofde prei met knollenpuree
vegetarisch, glutenvrij

Nodig:

prei
citroen(sap)
dille
olijfolie

aardpeer (als je die kunt vinden. Ik kocht aarpeer bij de groenteboer.)
pastinaak
aardappel
knolselderij
eventueel peterseliewortel
melk
boter
zout
nootmuskaat

gerookte tofu

Aardappelpuree verrijken met knolletjes doe ik al sinds de kinderen klein waren. Beetje gemeen eigenlijk; ze zien dan namelijk niet dat ze behalve aardappels, ook andere groenten eten. Voor de smaak is het in ieder geval wel echt aan te raden!

En dan de prei. Volgens mij gebruiken veel mensen prei alleen gesnipperd door groentemixen, in een pastasaus bijvoorbeeld of bij de bami :-). Ook lekker, maar prei verdient het ook om los te eten! Ik heb dit gerecht voor het eerst in Frankrijk gegeten, 25 jaar geleden. Ik wist niet wat ik proefde. Prei kwam voor mij ineens op gelijke hoogte te staan met asperges. Ik at de prei als lauwwarme salade.

Nieuwe vondst, voor mij althans, was gerookte tofu. Zo hee, lekker smaakje!

De puree:
Schil alle aardappeltjes, knolletjes en worteltjes.
Snijd ze in blokjes.
Koken in (beetje) zout water.
Stampen tot puree, met melk en desgewenst een klontje boter.
Afmaken met nootmuskaat.

De prei:
Sijden in stukken die in je pan passen (10 – 15 cm)
Goed het zand eruit wassen
Stoven in een laagje water (niet te gaar)
Afgieten
Dresseren met olijfolie, citroensap, dille, zout en peper
Eten als lauwwarme salade

De gerookte tofu:
In blokjes snijden en over de puree strooien.

Tip!

Dragon is ook een lekkere smaakmaker in pureetjes.

Vind meer recepten met:

aardappelspreipureesaladestoventofu