Nodig:
olie
ui
knoflook
spitskool
witte bonen
tomaten
dragon
witte peper
pompoenpitten
nootjes
bouillonblokjes
Ik koop vaak zakken gedroogde bonen. Je hebt ze in veel soorten. Sommigen zien er prachtig gevlekt uit. De smaak is anders dan van bonen uit blik. Je hebt meer in de hand hoe gaar je ze laat worden en je eet minder zout (als je er niks aan toevoegt). Omdat het garen wel een klein uurtje duurt, kook ik dan meestal de hele zak in één keer en maak ik verschillende gerechten met de bonen.
Als je gedroogde witte bonen gebruikt, moet je ze een dag van tevoren in de week zetten en de volgende dag drie kwartier tot een uur koken.
Een deel van de bonen prak je met een stamper.
In een ander diepe soeppan fruit je een uitje, met knoflook in olie.
Spitskool fijnsnijden en kort meebakken.
Daarna water toevoegen en de bouillonblokjes oplossen.
De groenten zijn dan al gaar genoeg om de soep af te maken.
Geprakte bonen erbij; zo krijg je een gebonden soep.
Daarna ook de hele bonen, blokjes tomaat, dragon en witte peper in de pan schuiven.
Verder opwarmen totdat er stoom van de pan komt.
Heet serveren 😉 met bijvoorbeeld een topping van pompoenpitten en nootjes.
Tip!
Heb je te veel witte bonen gekookt? Geen probleem, maak van de restjes een spread voor op brood, meng ze in je salades of stop ze in een wrap.
Vind meer recepten met: