Nodig:
rozenbottels
rietsuiker
Knaloranje vitamine-C-bom
Moes van rozenbottels smaakt fris zoetzuur en het heeft wat weg van appels en pruimen. Je kent rozenbottels waarschijnlijk van vroeger toen je nog Roosvicee dronk ;-). Eerder maakte ik rozenbotteljam, maar moes is puurder en gemakkelijker te maken. De moes kun je alsnog op je brood smeren trouwens.
Waar en wanneer vind je rozenbottels?
Deze moes maakte ik op 16 juli 2019, maar volgens mij vind je rijpe rozenbottels in Nederland in juli en augustus. Ik kan je niet vertellen waar ze staan.. je moet gewoon veel rondstruinen in je omgeving en kijken wat er groeit. Als je het eenmaal weet, zit je voor altijd goed, want het zijn vaste planten en ze bloeien ieder jaar. Ook de rozenbloesem in mei / juni kun je gebruiken voor thee en siroop.
Handigheidjes
Ik heb een paar keer rozenbottels geplukt en verwerkt. De eerste twee keer kostte het me best veel moeite, maar nu weet ik wat handig werkt.
Plukken.
Ik ga op pad met een grote pan in mijn rugzak. De bottels pluk ik zonder blaadjes en alleen de heel rijpe vruchten totdat mijn pan vol is.
Wassen en schoonmaken
Thuis was ik de rozenbottels een paar keer in ruim water en zorg dat alle meegekomen beestjes, blaadjes en takjes eruit gevist worden. En dan begint het meest tijdrovende klusje: de kroontjes verwijderen. Je kunt overwegen om ze mee te koken en ze bij het zeven pas te scheiden, maar ik weet niet wat dat met de smaak doet. Ik haal de kroontjes in ieder geval altijd wel van de rozenbottels. De zaden laat ik zitten.
Koken
Daarna kook ik de rozenbottels. Niet zo lang, ik schat 10 minuten, zodat niet alle goede stoffen kapot gaan.
Zeven of slowjuicen
De eerste keren heb ik de rozenbottels door een zeef gedrukt met een grote soeplepel. Het kost wel wat moeite om genoeg vruchtvlees te krijgen, maar het gaat. Later hadden we een Slowjuicer en toen kon ik de gekookte rozenbottels gewoon daar doorheen halen, fantastisch.
Tip!
Rozenbottelmoes is lekker bij een granenontbijtje met yoghurt.
Vind meer recepten met: