Bokashi; maak je eigen Pokon

Bokashi is een Japanse methode om versneld compost te maken door fermentatie, met als bijproduct een fantastische vloeibare plantenvoeding.

Ik gebruik dit systeem al een paar jaar met plezier en heb ook al eigen bokashi compost in de moestuin gebruikt. Het werd dus tijd dat ik hierover een blogje schreef.

Wat heb je nodig?

  • Ik heb hiervoor twee speciale bokashi composteer-emmers, maar misschien kan het ook wel in een emmer met een rooster onderin waar het vocht naartoe kan zakken.
  • Bokashi starter, een mengsel van tarwe-zemelen met geactiveerde micro-organismen. (Bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Greenjump.)
  • Schillen, eierschalen, plantenresten en eventueel zelfs vleesrestjes om te composteren.

Hoe werkt het?

De Bokashi starter bevat schimmels, gisten en bacteriën die ervoor zorgen dat het fermentatieproces van de organische resten op gang komt. De groente- en plantenresten gaan niet schimmelen zoals in de GFT kliko, dus het gaat ook niet stinken. Je kunt de emmer daarom ook prima in je keuken neerzetten.

Wat moet je doen?

  • In het begin strooi je wat bokashi starter onderin je emmer, op het rooster.
  • Daarna kun je een laag schillen en dergelijke in de emmer doen.
  • Na een laag afval van ongeveer 5 cm gooi je weer een schep starter in de emmer.
  • Na iedere actie kun je de boel even husselen of aanduwen, zodat de schillen in contact komen met de starter.
  • Als de emmer helemaal vol is zet je deze gesloten weg en begin je aan de tweede emmer.
  • Als de tweede emmer ook vol is, ongeveer na 2 of 3 weken, dan kun je het composterende afval uit de eerste emmer op je composthoop buiten gooien. Ik vind zelf dat dit heerlijk ruikt, waarschijnlijk door gewenning, maar het is wel een sterke lucht. Ik vermeng het dan met bladeren en aarde. Zo kan de rest van de composthoop ook sneller gaan fermenteren.
  • En zo kun je de lege emmer weer in de keuken zetten om bij te vullen. Enzovoorts

En hoe zit het met de Pokon?

Ja, dat wilde ik nog vertellen. Na ongeveer twee weken ontstaat er onderin de bokashi-emmer (als je die tenminste vult met groente-afval) een vloeistof die barstensvol zit met voedingsstoffen voor planten. Je kamerplanten bijvoorbeeld, of je moestuintje.

Ook dit vind ik lekker ruiken. Als het naar verrotting ruikt en/of je ziet witte schimmeltjes in de vloeistof, dan is je compost toch gaan schimmelen. Je moet dan meer bokashi starter toevoegen aan je schillen.

De vloeistof is heel geconcentreerd, dus je moet het wel verdunnen met (regen)water! Je planten zullen het er supergoed op doen. Ik spreek uit ervaring.

 

Tip

Van veel groenteschillen kun je eerst nog een super smaakvolle schillendbouillon trekken!

Of bekijk dit artikel:

Tepache: Ginger ale van ananasschillen >>