Aardappels kweken in een shoppertas

Om aardappels te kweken heb je niet veel ruimte nodig. Op een balkon gaat het al prima. Je kunt ze in een wasmand laten groeien of in een koker van kippengaas. Ik had nog wat grote shoppers liggen die ik ervoor gebruik.

Steek gaten in de tas zodat overtollig water eruit kan lopen.
Maak een laagje van compost, tuinaarde of potgrond.
Kijk of je nog (oude) aardappels hebt liggen waar al uitlopers aan zitten. Elke uitloper kan op zich een aardappelplant worden dus je kunt de aardappels in blokjes snijden als er meerdere uitlopers aan zitten.
Leg de stukjes aardappel op de aarde. Eerst had ik ze met de uitlopers naar boven gelegd, omdat ik dat ergens op een foto had gezien, maar het werkt beter als je de uitlopers juist in de aarde drukt.
Na een paar dagen komen er wortels en na een paar weken een plantje.

En dan komt het gekke. Over de jonge plantjes moet je weer aarde met stro gooien, want dan komen er nog meer aardappeltjes uit de plantjes groeien. En dat herhaal je totdat de tas helemaal gevuld is.

Je snapt dat de eerste aardappels dus onderin de tas ontstaan. Op een gegeven moment kun je dus een klep snijden onder aan de voorkant van de tas en daar de aardappels oogsten die je nodig hebt, terwijl de andere aardappeltjes gewoon doorgroeien.

Tip

Gebruik aardappels met uitlopers uit je eigen keuken. Zo verspil je weer minder voedsel. Zou dit ook werken met zoete aardappels? Ik hoor het graag.

Of bekijk dit artikel:

>>

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *