Wat doe je met restjes rijst?

Rijst komt van ver en het kost veel water en energie om het vanaf land in de winkelverpakking te krijgen. Verspilling is dus echt zonde. Je kunt gemakkelijk voorkomen dat je rijst overhoudt. Meet het van tevoren af: reken ongeveer een kopje per (volwassen) persoon.

Als je toch overhoudt of je kookt bewust te veel dan kun je er één of twee dagen later nog lekkere gerechten mee maken.

  • Voor de hand ligt gebakken rijst, yummie. Jamie Oliver zag ik het laatst ook maken. Hij bakte wat snippers lente-ui met knoflook en een pepertje in olie en voegde daarna de rijst toe om mee te bakken. Na een poosje schoof hij de rijst aan de kant en deed in dezelfde pan een paar eieren. Die roerde hij langzaam door het het gerecht heen. Simpel toch?
  • Mijn favoriet in de zomer, ooit geleerd van mijn Franse vriendje: rijstsalade met tomaat, tonijn en mayonaise. Zo simpel en serieus lekker. Extra lekker met bieslook en zwarte olijfjes.
  • Rijstkoekjes of rijstpannekoekjes kun als dessert maken of meegeven in de broodtrommel van de kinderen. Je bakt dan overgebleven rijst met kaneel, suiker en ei in platte koekjes in de koekenpan.
  • Rijst als vermicelli door de soep.
  • En zou je niet ook vegaburgers of vegaballen kunnen maken met rijst als bind- / vulmiddel? Dat ga ik eens uitproberen.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:

Wat doe je met restjes aardappelen?