“Mag ik zeven sneetjes volkoren brood alstublieft?” De bakker ziet je al aankomen.. Brood koop je nu eenmaal niet per sneetje en daarom is de kans groot dat je af en toe met wat oud brood in de maag zit. Hieronder een paar praktische tips om je oude of gedroogde restjes brood smaakvol te verwerken, zodat je niet je broodkruimels aan de vogels hoeft te voeren.
Hoe voorkom je dat brood gaat schimmelen?
Brood gaat schimmelen als het te lang vochtig in een zak of trommel zit. De eerste drie dagen gaat het prima, daarna neemt de kans op schimmel toe. Probeer het brood dus op te maken binnen drie of vier dagen. Lukt dat niet, haal het dan uit de zak en leg de overgebleven sneetjes van elkaar af op een dienblad of rooster. Zo kan het brood drogen zonder te gaan schimmelen en kun je het op een later tijdstip verwerken.
Wat doe je met ouder brood?
- toast ~ rooster je brood in een tosti-ijzer, broodrooster of koekenpan. Lekker met een plak gesmolten kaas ertussen! Maar ook tomaat, jam of appelstroop krijgen een intense smaak als je ze verwarmt.
- wentelteefjes ~ misschien is dit wel de lekkerste vergeten lekkernij. Weet je nog hoe je moeder of oma ze klaarmaakte? Klop een eitje loss in een laagje melk, doop er een sneetje brood in en bak het in boter. Heerlijk met jam of kaneel!
- broodtaart ~ dit maken ze vaak in mijn oude bedrijfskantine van overblijfselen van de vorige dag(en). Je zult versteld staan hoe lekker broodtaart is bij de lunch. Mijn bereidingswijze: trek het brood kapot in grove stukken, zoek lekkere kliekjes in de koelkast (bijvoorbeeld tomaat, olijven, chorizo, kaas, gekookte groenten), snipper een uitje en doe dit allemaal in een ovenschaal. Klop wat eieren los in een kommetje en voeg peper en zout naar smaak toe. Giet de eieren over het broodmengsel en druk aan met hand of lepel. Bak de taart in 15 – 20 minuten op 180 – 200 graden in de oven.
- broodkruim als topping op ovenschotels ~ de smakelijke finishing touch die minder vet en calorierijk is dan een kaasdakje
- broodsoep ~ de klassieke maaltijdsoep uit de Italiaanse keuken. Er zijn veel recepten op internet te vinden. Voor mij hoort er in ieder geval tomaat en ui in. Leef je uit!
- broodpap ~ ouderwets lekker. Breng melk, eventueel suiker en rozijnen aan de kook. Voeg daarna stukjes brood toe. Even roeren en dan opscheppen. Wel blazen, anders verbrand je je tong!
Wat doe je met gedroogd brood?
- paneermeel voor knapperige stukjes vlees of vis of om snel soepen of sauzen mee te binden. Breek het gedroogde brood in grove stukken en maal het fijn in een keukenmachine. Bewaar het in een afsluitbare trommel.
- spaghetti crumble ~ verrassende structuur. Een lepel zachte spaghetti met crunchy broodkruimels vind ik een feestje in de mond. Ik maak het van grove paneermeel, kort gebakken in olijfolie met knoflook.
- croutons ~ zo ontzettend handig om op voorraad te hebben! Verkruimel je gedroogde brood niet al te fijn en roerbak het in bijvoorbeeld zonnebloemolie met dille, of olijfolie met knoflook en basilicum.
Hoe voorkom je dat je te veel brood overhoudt?
Als je structureel te veel oud brood overhoudt, is dat niet zo handig. Er zit een grens aan de voorraad paneermeel..
De laatste tijd maak ik van twee verschillende broden drie of vier zakken brood. In elke zak stop ik genoeg brood voor één dag voor ons gezin. Op schooldagen is dat goed in te schatten. Eén zak gaat in de broodkast, de rest in de vriezer. Ik merk dat we zo veel minder oud brood overhouden dan voorheen.
Vandaag vroeg ik me af waarom we eigenlijk altijd brood bijkopen. Er staan altijd crackers en beschuiten in de kast voor ‘als we eens zonder brood zitten’. Maar dat komt dus bijna nooit voor. Mijn tip is dus: laat het gewoon eens gebeuren om even zonder brood te zitten. Dan kun je meteen één van je andere klieken opbakken!