Wat doe je met restjes aardappelen?

Je hebt vast wel eens een bakje met overgebleven gekookte aardappelen in de koelkast staan. Wat doe jij er dan mee?

 

  • Je kunt ze natuurlijk in plakjes snijden en opbakken. Gebakken aardappeltjes doen het altijd goed bij de kinderen :-).
  • Ik gooi ze ook vaak in blokjes door de soep of ik pureer ze eerst en gebruik het dan als bindmiddel in de soep.
  • Tip van mijn schoonzus: zij prakt overgebleven aardappels en gebruikt dat als toplaag over een ovenschotel. Je maakt de puree smeuïg met melk en/of boter.
  • In de zomer maak ik soms aardappelsalade van blokjes gekookte aardappel met gesnipperde ui, bieslook en mayonaise. Wil je er een hele maaltijdsalade van maken, dan voeg je bijvoorbeeld blokjes gekookte bietjes en zoute haring toe.
  • Omelet met plakjes aardappel is in Spanje een veelvoorkomend tapa gerecht; tortilla de patatas.
  • Zelf nog niet uitgeprobeerd, maar het lijkt me heerlijk: aardappelburgers. Prak de rest gekookte aardappelen fijn en meng er een gefruit uitje met currypasta, peterselie en wat losgeklopt ei door tot het een smeuïg mengsel wordt. Vorm dit tot burgers en wentel ze door paneermeel.
  • En gnocchi natuurlijk. Het zijn aardappelballetjes die je als pasta eet. Van de aardappels maak je puree en de puree vermeng je met bloem, zodat er een deeg onstaat. Van het deeg maak je kleine balletjes die je in water kookt. Heel toegankelijke smaak voor kinderen.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:

Aardappelsoep met boerenkool en spruitjes