Tips met klieken

Eigenlijk vind ik het heel handig om af en toe ‘kliekendag’ te houden. Bijvoorbeeld op een dag dat er weinig tijd is om te koken of wanneer we niet allemaal tegelijk aan tafel kunnen eten. We hebben wel eens dat de kinderen opgewarmde macaroni eten, ik een kliekensalade en mijn man een bakje gebakken rijst met groenten en een spiegelei. Dan zeg ik altijd: “Vandaag eten we à la carte!”

Soms scheelt het heel veel tijd om alleen klieken op te warmen in plaats van uitgebreid te koken. Als je veel klieken hebt en/of je moet er toch nog iets bijmaken, dan ben je ongeveer dezelfde tijd kwijt als met een normale kookbeurt. In ieder geval zorgt het ervoor dat je iets aardiger voor het milieu bent, minder vaak naar de winkel hoeft, de koelkast opruimt en creatiever in de keuken wordt. Zoveel voordelen… waarom zou je ooit nog klieken weggooien?

 

Waar je vanzelf achterkomt als je klieken gaat eten:

  • Veel kliekjes doen het goed in een omelet.
  • Van overgebleven aardappels en groenten maak je in rap tempo een heerlijke ovenschotel. Je prakt alles lichtjes door elkaar, bakt alles even aan in de koekenpan. Daarna kruiden (zoals komijn of karwijzaad) en boter toevoegen, eventueel een laagjes kaas erover en grillen maar.
  • Van overgebleven groenten kun je ook prima broodbeleg maken. Prak de groenten met een vork, doe er peper, citroen en zure room of mayonaise bij. En dan heb je een soort sandwich spread: lekker fris, lekker anders!
  • Gooi bruine bananen niet weg! Ze worden juist zoeter naarmate ze bruiner worden. Ideaal om bananenbrood, milkshake of een smoothie mee te maken.
  • Van bijna alle restjes groente en fruit kun je sapjes maken in de slow juicer of sapcentrifuge. Ook de stukjes die al een beetje slap beginnen te worden of bruine plekjes krijgen. Zooo heerlijk en gezond, vooral rauw!
  • Broodtaart is niks meer dan een brij van kliekjes, bijvoorbeeld stukjes brood, olijven, gedroogde tomaten, salami, uitje, knoflook en eieren om het geheel aan elkaar te plakken. Dit gaat de oven in en wordt warm opgesmikkeld.
  • Groentenat hoef je niet altijd af te gieten in de gootsteen. Gebruik het eens als basis voor een soep. Of leng het aan met diksap, zodat de kinderen nog een stootje extra groente binnen krijgen.
  • Als ik teveel groenten in huis hebt gehaald en ze dreigen slap te worden, dan gril ik ze meestal in de oven. Dit is echt de beste tip die erbij staat, want de groenten gaan zo lekker smaken… Snijd ik ze in grote stukken, meng ze met olie en kruiden en strooi ze over de bakplaat. Grillen en happen maar.
  • Kliekjes worst of fruit kun je heel goed bakken in bladerdeeg! Lekker voor ontbijt of tussendoor.
  • Smeer je overgebleven chili con carne de volgende dag op een wrap, rol hem op en je hebt een heerlijk snack.
  • Als je sushi maakt, blijven er veel restjes over, omdat er maar kleine beetjes voor nodig zijn. Van die restjes kun je een heerlijke Aziatische salade maken, aangemaakt met soyasaus, limoensap en een beetje sesamolie. Je kunt het ook omdraaien: als je kliekjes vis en groente hebt, kun je daar lekkere sushi van maken!
  • Je eigen granola maak je van restjes noten, havermout, honing, kokosrasp, appelmoes, kaneel en andere heerlijkheden die je over hebt. Klein half uurtje in de oven en je hebt ontbeten als een keizer.
  • Gourmetten is toch eigenlijk gewoon bakken met klieken?
  • Aardappel(puree) kun je makkelijk als bindmiddel gebruiken in de soep van morgen.
  • Rijst is nog lekkerder als je het de volgende dag opbakt of in een salade verwerkt.
  • Restjes kaas die te klein zijn om te raspen smelt je gewoon door de aardappelpuree of stamppot.
  • Gekookte groenten van gisteren kun je op het laatste moment toevoegen aan een wokschotel van vandaag.
  • Gebraden kip of ander vlees smaken heerlijk op brood. Snijd het in dunne plakjes en je hebt je eigen vleesbeleg!
  • Paneermeel maak je voortaan zelf van korstjes en restjes brood. Droog ze op de radiator en hak ze fijn in de keukenmachine.
  • O ja, je kunt klieken ook gewoon opwarmen de volgende dag 😉

Misschien vind je dit artikel ook interessant: