Zelf wasmiddel maken
eigen wasmiddel maken

Kun je zelf wasmiddel maken?

Ja echt, ik doe het al zeker zeven jaar. Een keer per zes tot 8 maanden maak ik heel veel tegelijk en al die tijd kopen we geen extra plastic. Ik begon er eigenlijk mee, omdat ik niet van die overdreven geurtjes houd in de wasmiddelen uit de winkel. Ik wil gewoon helemaal niet dat mijn kleren naar iets ruiken.

Het is niet moeilijk om wasmiddel te maken en het kost niet meer dan een half uurtje tijd. Wij wassen op alle temperaturen met dit simpele middel van slechts 3 ingrediënten:

  • soda
  • (Sunlight) zeep
  • water

Soda koop je overal voor een prikkie. Ik heb meerdere soorten zeep geprobeerd, maar de ouderwetse Sunlight zeep werkt voor ons het beste. Dat is pure zeep zonder fratsen. Als je zeep koopt, kijk dan op het etiket wat erin zit en of je dat aan je kleren toevertrouwt en of je dat door het putje naar het riool wilt sturen.

Soda en zeep mengen

Ik noem de verhoudingen van soda en zeep, omdat ik weet dat dit in ieder geval werkt. Hoeveel je uiteindelijk maakt, kun je zelf uiteraard bepalen.

Er gaat 80 gram zeep en 80 gram soda op 5 liter water.

Zorg dat het water warm (bijna kokend) is. Rasp daarin de zeep, zodat die gemakkelijk oplost en voeg daarna ook de soda toe. Goed doorroeren en controleren op eventuele klontjes. Als er veel klontjes zijn helpt het om met een garde te blijven roeren. Als de zeep een beetje is afgekoeld, kun je het overgiet door een trechter in flessen.

Ik bewaar mijn vloeibaar wasmiddel in oude containers van SUN afwasmiddel en die hergebruik ik dus al jaren. Ze schenken goed en er kan veel in.

Zachte was

We gebruiken ook lang niet altijd wasverzachter, vanwege de geur en de chemicaliën. Wat ook goed helpt om je kleren en het water zacht te houden is een scheut natuurazijn. Het gaat bovendien vieze zweetgeurtjes tegen! Kleren buiten te drogen hangen in de wind zorgt er ook voor dat de was zachter aanvoelt.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:

Zelf geurloze deodorant maken →