Vloeibare zeep maken

Ik gebruik al jaren vaste zeep voor handen, haren en lichaam. Maar mijn kinderen hebben liever vloeibare douchegel. Dat vinden ze gemakkelijker uit te smeren. Dus in onze douchecabine staan toch altijd nog plastic flessen… Maar nu heb ik een geslaagd experiment gedaan en van een blok harde zeep vloerbare zeep gemaakt. Ik had alleen niet verwacht dat je er zoveel van kunt maken; minstens 5 liter zeep staat er nu in de kast. Moet je nagaan hoeveel plastic je normaal dus nodig hebt en weggooit voor de vloeibare vorm: water dus. Thuis komt er gewoon water uit de kraan en kun je met gemak van een lekker stuk zeep heel veel liters vloeibare douchegel maken.

  1. Kies een lekker stuk zeep. (Persoonlijk zou ik niet nog eens gaan voor deze Marcel’s Green soap, omdat die A niet lekker ruikt en B stroef aanvoelt.) Eentje met plantaardige olie, etherische olie voor de geur lijkt me heerlijk.
  2. Snijd de zeep in dunne schilfers / plakjes. Snijd vooral langzaam, dan komt het vanzelf goed.
  3. Los de zeepstukjes op in warm water. En nee, niet in een kan zoals op de foto, maar in een grote emmer ;-). Bij het maken had ik nog niet door hoe geconcentreerd de zeep was. Bij het afkoelen zie je vanzelf hoe dik het wordt en kun je indien nodig weer water toevoegen.
  4. Goed roeren en verdelen over knijpflessen of flessen met een handpompje en klaar is kees.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:

Zelf wasmiddel maken voor een paar centen →