Deodorant maken

Deodorant maken we al jaren zelf. En iedere keer als we er toch eentje uit de winkel proberen, wil mijn man toch liever de zelfgemaakte :-).

Ik begon ermee, omdat de deodorants uit de winkel vieze, harde plekken achterliet in kleren, die er niet meer uit gingen. Vooral in katoenen t-shirts. Ook de luchtjes van de deo’s was ik helemaal zat en bovendien prikken de meeste deodorants na het scheren. En wat smeer je eigenlijk op je huid, aluminium? Nogal veel irritaties dus.

Alternatieven voor bakpoeder?

Zoals ik hierboven al zei, bevalt dit recept heel goed. Maar voordat ik dit blogje ging plaatsen, las ik nog even een paar andere artikelen over zelf deodorant maken. Blijkt dat sommige mensen last kunnen krijgen van het zuiveringszout, rode oksels. Als je dat ook hebt, dan vind je gelukkig ook alternatieven. Bijvoorbeeld dit recept met bentonietklei.

Vriendelijk voor de huid

We gebruiken thuis al jaren het basisrecept wat hieronder staat, maar door het schrijven van dit artikel ben ik wat gaan experimenteren. Ik heb in de natuurwinkel gezocht naar huidvriendelijke olie; ik koos voor calendula-olie. En in de kast vond ik bij toeval talkpoeder dat ik in plaats van de maizena heb gebruikt. Het resultaat was een iets geler zalfje, zacht voor de huid. Wat wel gebeurt is dat de talkpoeder na een tijdje naar de bodem zakt, dus je moet wel roeren voor gebruik.

Hoe maak je deodorant?

duur: 5 – 10 minuutjes

nodig:

  • zuiveringszout (natriumbicarbonaat)
  • maïzena
  • kokosolie

doen:

Ik werk steeds met delen theelepels; van alles 1 theelepel en dan mengen. In de zomermaanden kun je direct mengen, want dat is de kokosolie zacht of zelfs vloeibaar ( ik schat boven de 20 graden). In de wintermaanden doe ik eerst alleen de kokosolie in mijn deo-bakje en zet het heel even in de magnetron. Daarna voeg ik de maïzena en het zuiveringszout toe. Wel goed roeren totdat de klontjes weg zijn.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:

Milieuvriendelijk wasmiddel maken voor zachte, geurloze en schone was. →